Mehmet Şef Restoranlardaki Pahalılığın Nedenini Anlattı!

Posted by

Son dönemde artan fiyatlar, menülerdeki pahalılık ve hizmet kalitesinin düşmesinin ardından birçok mekan boş kalmaya başladı. Bu durum giderek artarken MasterChef jürisi Mehmet Yalçınkaya pahalılığın sebeplerini açık bir şekilde anlattı.

Tatil bölgelerindeki fiyatlar özellikle Bodrum ve Çeşme gibi popüler yerlerde hızla yükseldi. Menü fiyatlarının kontrolden çıkması, mekanların müşterilerini kaybetmesine yol açtı. Restoranlardaki fiyat artışları sadece tatil bölgelerinde değil, genel olarak dışarıda yemek yemenin pahalı hale gelmesi nedeniyle insanları tedirgin etmeye başladı.

Mehmet Yalçınkaya, pahalılığın nedenlerini Reha Tartıcı’ya şu şekilde açıkladı: “Bu konuya doğru açıdan bakmak lazım. Belirli bir seviyenin üzerindeki tüm restoranlar artık ‘cost control’ programları ile çalışıyor. Herkes maliyetlerini ve yemeğinin reçetesini yazıyor. Bu programlar yemeğin kaç liraya satılması gerektiğini belirliyor. Ancak, sektörde uyanık ve açgözlü kişiler de var. Biz bu tiplerle iş yapmıyoruz ama onların yüzünden sektörde uzun yıllardır emek veren kişiler zarar görüyor. Bu insanlar hak etmedikleri halde kazıkçı olarak görülüyor. Çünkü kaliteli malzeme kullanıyorlar, daha fazla eleman çalıştırıyorlar, bulundukları lokasyonların yüksek kira bedellerini ödüyorlar ve buna bağlı olarak yüksek vergilerle karşılaşıyorlar.

Yalçınkaya ayrıca sektördeki eleman açığına da dikkat çekerek, “Şu anda sektörde ciddi bir eleman açığı var. Bu en büyük sorun. Bu yüzden yılda neredeyse üç kez zam yapmak zorunda kalıyoruz. Aksi takdirde standartlarımızda eleman bulamıyoruz. Artık sektörde asgari ücretle çalışan eleman kalmadı. İkinci büyük sorunumuz ise maliyetler. Bu maliyetlerin içine çalıştırdığımız doktorlar, ütü, hijyen ve buklet gibi giderleri katmadan konuşuyorum. Üzerimize yapışan bu yanlış algıdan oldukça rahatsızız,” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir